“Vrijheid is iets dat we willen zien bij elke vrouw”

Afgelopen week heeft Johanneke van Slooten, oprichtster van Cherut Belgium, een interview afgelegd in samenwerking met de VRT. Het artikel kunt u hieronder bekijken, en u kunt klikken op deze link om het filmpje te bekijken. Daar zit u Johanneke spreken over Cherut, alsook enkele beelden van Cherut en Koffieklap, die koffiebar die bij Cherut hoort. Maatschappelijke bewustwording is één van de belangrijkste missies van onze organisatie, en we zijn daarom erg blij met deze kans.

Bruggenbouwers: Johanneke van Slooten

Johanneke Van Slooten werkt voor Cherut, een organisatie die zich inzet voor vrouwen in de prostitutie. Het werk is ontstaan op straat, maar inmiddels biedt Cherut een hele waaier aan hulpverlening en zijn er projecten opgezet om zo kansen te bieden aan vrouwen die de wereld van de prostitutie willen verlaten. 

“Ik las een krantenartikel over vrouwen in de prostitutie in Antwerpen. Dat heeft me echt geraakt”, begint Johanneke. “Ik vroeg me af hoe die wereld eruitzag, hoe vrouwen erin terechtkwamen, maar ook hoe ze daaruit konden stappen? Wie zijn deze vrouwen? Wat zijn hun dromen?”

“Wereld van uitzichtloosheid”

Johanneke trok naar het Schipperskwartier in Antwerpen en kwam in contact met verschillende prostituees. “Ik stapte eigenlijk een wereld binnen van eenzaamheid, uitzichtloosheid en dwang. Dat is de realiteit die we zien voor heel veel meisjes. Zeven dagen op zeven dat ze achter de ramen staan en dat minstens 12 uur per shift. Om met zoveel mannen seks te hebben. Dat doet iets met je, dat breekt je zowel mentaal, emotioneel als fysiek.” 

 

Sommige verhalen van meisjes die in de prostitutie belandden, raakten Johanneke enorm. Hierdoor kreeg ze enorm veel respect voor deze vrouwen. “Ik ontmoette sterke vrouwen, echte overlevers. Ook vrouwen die dromen van een gezin en een job. Het is een keiharde wereld waarin ze zich bevinden. Eén van de eerste meisjes met wie ik begon op te trekken, zei dat ze als tiener werd verkocht door een familielid in een bordeel in Duitsland. Ik kwam haar tegen toen ze net vrij was van haar pooier.”

Ik ontmoette sterke vrouwen, echte overlevers. Ook vrouwen die dromen van een gezin en een job

Organisatie noodzakelijk

“Veel vrouwen die in de prostitutie belanden, hebben het heel moeilijk om eruit te stappen. Ze komen er eigenlijk in vast te zitten, terwijl velen me vertelden dat ze ermee wilden breken. Maar ja, hoe begin ik eraan, om ze te helpen? Welke stappen kan ik zetten? Daarom ben ik begonnen met een opleiding maatschappelijk werk. Het was duidelijk dat ik alleen op straat heel weinig kon betekenen. Daarom dat ik ook besloot om een organisatie op te richten met professionele hulp”, zegt Johanneke.

 

De organisatie Cherut biedt hulp en ondersteuning aan deze vrouwen. Cherut doet aan straatwerk en hulpverlening. “We proberen aanwezig te zijn en willen een luisterend oor bieden. Relaties opbouwen met deze vrouwen. Dat gaat van een kort praatje naar echt diepgaande gesprekken. Hierdoor zijn ook echte vriendschappen ontstaan doorheen de jaren”, aldus Johanneke.  

 

Je ziet in eerste instantie allemaal lachende gezichten, maar als je in hun ogen kijkt, dan zie je gewoon leegheid en je ziet hun triestheid en hun hopeloosheid

“Cherut betekent vrijheid en dat is iets dat we willen zien voor elke vrouw. De vrijheid om jezelf te zijn, een stukje van jezelf terugvinden. Vrij in het leven te staan, maar we kunnen pas spreken van vrijheid als er ook mogelijkheden komen”, zegt Johanneke nog. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s