Boodschap van hoop

Toen we de donkere straten inliepen met onze armen vol kerstcadeautjes voor de vrouwen moest ik onwillekeurig denken aan de uitspraak van Gandalf, de sympathieke tovenaar uit Lord of the Rings:

“Some believe it is only great power that can hold evil in check.  But that is not what I have found.  I have found that it is the small everyday deeds of ordinary folk that keep the dark forces at bay.  Small acts of kindness and love.”

Ik vind dit een prachtige uitspraak, waar ik mezelf aan moet blijven herinneren. Jaar in, jaar uit de straat op gaan kan frustrerend zijn. Al die vrouwen en hun verhalen, ze willen wel weg maar ze zijn er nog steeds.

Natuurlijk willen we iedere vrouw mee naar huis nemen, een nieuwe job geven, een nieuw huis, terugbrengen bij familie, heling en aandacht en liefde schenken. Natuurlijk willen we iedere vrouw die slachtoffer is van omstandigheden, armoede of mensenhandel een beter bestaan bieden. Natuurlijk willen we mensenhandel en uitbuiting tegengaan, we zouden heel het systeem willen veranderen. Maar dat kost tijd.

We kunnen alleen de tijd gebruiken die we hebben om de dingen te doen die in ons vermogen liggen. Het zijn kleine dingen die in ons vermogen liggen. Maar bij elkaar zijn al die kleine dingen een onophoudelijke stroom van verandering.

“One person can change the world and everyone should try” stond er op de koffiemok die ik vorige maand als cadeautje ontving. We hebben allemaal de macht om iets te veranderen, om de verandering te zijn die we willen zien.

Op het moment dat we kaarsjes uitdeelden aan de vrouwen, een week voor kerst, was ons doel niet het stoppen van mensenhandel. Ons doel was een glimlach te brengen op het gezicht van iedere vrouw die we tegenkwamen.

Haar verhaal deed er op dat moment niet toe. Haar redenen of geschiedenis maakten ons niet uit. We wilden in haar ogen kijken, haar het beste wensen en haar glimlach zien.

Zo klein kan liefde zijn.

En het was een prachtige avond, waarop we veel gelachen hebben. Zonder verwachtingen, maar met hoop.

Zo willen we het nieuwe jaar ook ingaan. Iedere keer dat we een vrouw laten glimlachen, zijn we geslaagd in onze missie.

Darkness cannot drive away darkness, only light can do that. Hatred cannot drive away hatred, only love can do that – Martin Luther King Jr.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s