Waarom is weggaan zo moeilijk?

Lang niet ieder meisje wil met ons praten. Na een eerste spontane reactie gaan de meeste ramen weer dicht. Het is altijd aftasten of een meisje open staat voor een gesprek. Soms willen ze geen tijd verliezen, ze moeten natuurlijk geld verdienen, soms zijn ze te bang om te praten. Sommige pimps (pooier) kunnen erg gewelddadig en controlerend zijn. Het is altijd moeilijk als meisjes je meteen weer uit hun raam zetten. Het geeft zo’n machteloos gevoel. De hulp die wij te bieden hebben, hangt van hun bereidwilligheid af. Vaak durven ze niet, kunnen ze niet of willen ze zelfs niet.

Een meisje heeft  redenen om niet te willen stoppen met dit werk. Waarom is stoppen zo moeilijk?

Geld en familie
Een eerste reden is uiteraard de financiële reden. Ze heeft het geld, wat meer is dan bij ander doorsnee ongeschoold werk, hard nodig. Niet alleen voor haar pimp en voor zichzelf en haar levensonderhoud, maar vooral voor haar familie. Bijna alle meisjes sturen hun geld op naar hun familie, vaak in Oost-Europa. Dit maakt dat stoppen enorme consequenties heeft. Dit is zeker het geval als een meisje kinderen heeft. De familie kan in het ergste geval dreigen met verbreken van het contact tussen een meisje en haar kind. Vaak heeft de familie geen weet van het werk wat hun dochter, zus, of moeder doet. Zelfs als de meisje op vakantie naar huis gaan, verzinnen ze een verhaal. De eer van de familie is erg belangrijk. Als de familie toch op de hoogte is, kan het zijn dat ze het meisje zelf niet meer willen spreken of zien. Ze heeft immers schande op de familie gebracht. Het geld willen ze echter maar al te graag blijven ontvangen. Veel meisjes spreken gelukkig liefdevol over hun familie en houden zich staande, om voor de familie te werken. Ook al zijn ze vaak erg verhard, door alles wat ze meemaken, de familie staat op nummer één. Veel meisjes bellen regelmatig naar huis en leven toe naar de paar weken die ze in hun thuisland door mogen brengen. Er zijn ook meisjes, bijvoorbeeld uit Frankrijk of Duitsland, die puur voor zichzelf in de prostitutie zijn gestapt. Zo hebben we een meisje gesproken die haar studie niet meer kon betalen, en nu een half jaar werkzaam is in België. Ze hoopt na die maanden met genoeg geld terug te kunnen keren naar hun thuisland. Andere oplossingen aandragen heeft vaak geen zin, omdat ze als prostituee toch het beste en snelste verdienen. Ook al staat een eventueel vriendje er uiteraard niet achter, ze vinden dat ze geen andere keus hebben.

Zelf-perceptie
Een andere reden is dat de meisjes vaak geloven dat ze niet anders kunnen. In de wereld buiten de prostitutie is ze niets meer. Althans, dat gelooft ze. Dit is wat ze kan, dit is waar ze goed in is. Een belangrijke reden voor dit motief is vaak misbruik in de kindertijd. Een jong, misbruikt meisje heeft vooral meegekregen dat seksualiteit niets anders is als jezelf geven, vrijwillig of niet. Ze heeft geleerd dat de wereld niet om haar draait, maar altijd om de ander. Prostitutie is vaak een logische stap. Dat is wat ze waard is, dat is waar ze voorbestemd voor is. Het feit dat iemand anders je lichaam misbruikt, is, hoe erg dat ook is, bekend en vertrouwd. Dit betekent niet dat ze goed met dit misbruik om kan gaan, het betekent wel dat ze niet goed met haar lichaam omgaat. Als we zo’n meisje willen helpen, zal haar denkproces, haar zelfperceptie en haar perceptie van de wereld aandacht moeten krijgen. Ze moet leren geloven dat ze iets anders, iets veel beters kan doen met haar leven. Mede om deze reden is een vertrouwensband opbouwen van enorm belang. Uit de prostitutie stappen is voor zo’n meisje enger dan erin blijven. Intensieve begeleiding is dan noodzakelijk.

De invloed van pooiers
Een derde reden is de relatie die een meisje heeft met haar pimp. In gesprekken waarin een “boyfriend” wordt genoemd, weten we dat we waarschijnlijk met een pimp te maken hebben. Een pimp die zich voordat als vriend, maar die alleen op geld uit is. Zo’n man heeft vaak een enorme invloed op een meisje. Vaak heeft hij haar via manipulatie in de wereld van de prostitutie gebracht. Dit is vergelijkbaar met de term “loverboy”. De meisjes hebben vaak, naar hun idee, een liefdesrelatie met deze man. Dit maakt het heel moeilijk om haar los te kweken van haar werk. Er zijn meisjes die na lang praten besluiten om eruit te stappen, maar toch terugkeren omdat ze die man missen. Het kan lang duren voordat ze beseft wie hij eigenlijk is, en hoe de verhoudingen echt liggen. Frustrerend, maar begrijpelijk. De meisjes kennen erg weinig liefde, en de liefde die ze krijgen, pakken ze met beide handen aan. Ook al is die afkomstig van een manipulerende, vaak agressieve, dwingende man. Ze zullen zijn pogingen om haar in de prostitutie werkzaam te krijgen, dan ook niet zien als dwang. Fysiek geweld moet beperkt blijven, aangezien de “marktwaarde” van de meisjes niet mag dalen, maar psychologisch geweld kan onbeperkt gebruikt worden. Niemand geeft om de beschadigde binnenkant. Pimps kunnen vele redenen aandragen om een meisje achter de ramen te krijgen. Zij moet hem helpen, na een lange periode van hulp van zijn kant. Als ze echt om hem geeft, of als ze wil dat hij haar kan blijven helpen, zal ze toch echt flink wat geld moeten verdienen. Helaas is dat schoonmaakbaantje niet rendabel genoeg. Er is echt geen andere optie. Dit is wat je gaat doen, tot ik zeg dat je iets anders kan gaan doen. De mate van psychologisch geweld verschilt uiteraard per meisje en per pooier. Sommige meisjes kiezen bewust voor prostitutie, zij werken vaak voor zichzelf. Al geldt ook in hun geval dat ze geloven dat ze geen andere keus hebben. Jezelf prostitueren verdient nu eenmaal goed. Maar een meisje, ieder meisje, verdient zoveel beter.

Bij alle bovenstaande redenen komt dezelfde opmerking terug: de meisjes hebben geen andere keus. Althans, zo beleven ze het.

In de indringende documentaire ‘Nefarious’, over mensenhandel en de seks-industrie, wordt het zo geformuleerd: “een meisje kiest niet voor prostitutie, prostitutie kiest voor haar”.

Deze uitspraak wordt in de gesprekken die wij hebben in onze stad in België keer op keer bevestigd. Er is nooit sprake geweest van een weloverwogen, bewuste keuze vanuit het meisje. Ze heeft dit nooit gewild. Maar stoppen, dat is niet mogelijk. Voorlopig nog niet. Misschien over een paar maanden, een jaar… Het punt is dat er nooit genoeg geld is. Alleen als een meisje voor zichzelf werkt en een bepaald doel nastreeft, bijvoorbeeld een huis kopen of een studie betalen, kan het zijn dat ze besluit dat ze genoeg heeft. Als een meisje een pimp heeft, is de kans groot dat ze na een aantal jaar wordt afgedankt, niet veel rijker dan toen ze begon. Maar een pimp zal nooit zeggen dat het genoeg is geweest. Een meisje brengt jaar in, jaar uit zoveel geld binnen. Iedere dag weer zijn er meerdere consumenten, voor hetzelfde product.

De enige die een meisje kan laten stoppen is zijzelf. En daar willen wij haar graag bij helpen. Hier houden wij als straatwerkers aan vast: wat onmogelijk is voor mensen, is mogelijk bij God.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s